Union Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupUnion Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupAkadálymentes nézetMenü
Hol kereshetsz magadnak albérletet?

Hol kereshetsz magadnak albérletet? [összehasonlítás]

/blog-cikkek2017. június 22.blog lakás

Rémálomba illő albis sztorik, egekbe szökő árak, és vérre menő küzdelem: a fővárosi albérletkeresés felér egy kalanddal, csak a happy end nem garantált. Ha még csak kutakodsz, és azon hezitálsz, hogy melyik oldalon érdemes böngészni, akkor ez a cikk neked készült. Most összehasonlítjuk a legjobb honlapokat!

Brutális mértékben emelkedtek az albérletek árai az elmúlt években, és erről mi is írtunk korábban: a 2014 végén még 1800 forintos átlag négyzetméterár 2016-ban már 2400-2500 forint volt. Pár száz forintnak tűnik csupán? Vegyél egy 50 négyzetméteres lakást: a különbözet 35 ezer forint. Különösen Budapest és a megyei jogú városok (például Debrecen) esetében látható ijesztő tendencia, amit a válság után visszaeső lakásvásárlás és az albérletek iránt megnövekedett kereslet váltott ki.

Ha ez nem lett volna elég, erre még rátett egy lapáttal az Airbnb a rövid távú kiadási lehetőségekkel. A népszerű helyszíneken nem sokáig marad parlagon egy-egy hirdetmény, és tavaly még olyan is előfordult, hogy a megkínált ár fölött kezdték el versenyeztetni az érdeklődőket. Persze minden csoda véget ér egyszer: szakértők már idén januárban azt jósolták, hogy az árak előbb-utóbb csökkeni, de minimum stagnálni fognak. A Portfolio.hu cikke is azt mutatja be, hogy a 2017 elején a tavaly augusztusihoz képest már 7 százalékkal lehet olcsóbban bérelni lakást, és hogy Budapesten 130 ezer forint az átlagos havi bérleti díj.

Párizs, Budapest

Valljuk be őszintén, már az ilyen jó híreknek is tudunk örülni, hiszen tavaly nyáron még azt hallottuk, hogy Budapesten és Párizsban egyaránt a nettó keresetek 60 százalékát viszik el a bérleti díjak. Sőt, Budapesten egy kicsit többet (64%), és a telítettség szintjén sem találni nagy különbséget: 2016 augusztusában fővárosunk kitette a megtelt táblát, lévén elfogytak a bérlakások, és alig volt már kiadó ingatlan. Erre amúgy idén nyáron is számíthatunk, hiszen az iskolakezdés és az airbnb-ző turisták miatt fel fog pörögni a piac. Hiába tehát a minimális mérséklődés az árak terén, a küzdelem nem csökken: akinek albérletbe kell mennie, mert például nem tud vagy nem akar lakást vásárolni, annak nincs más lehetősége, mint válogatni a különböző lehetőségek közül, és bízni abban, hogy megtalálja majd az igazit.

Mostani listás cikkünk ezért összehasonlítja azokat a honlapokat, amelyek kiadó lakásokat ajánlanak az érdeklődők figyelmébe. Álszerénység nélkül állíthatjuk, hogy ilyen átfogó vizsgálódás nem készült még a különböző aggregátor oldalak kapcsán, úgyhogy ujjakat az egérre (touchpadra), mert indul a menet.

Ha jó oldalon keresünk albérletet, akkor viszonylag egyszerű a dolgunk: részletes kereső, pontos információk és megbízható hirdetők állnak rendelkezésünkre.123rf.comHa jó oldalon keresünk albérletet, akkor

Hol kereshetsz albérletet?

Kezdjük egy teszttel: nyisd meg a böngésződben a Google.hu-t, és nézd meg, hogy az „albérlet keresés” kulcsszóra milyen találatok érkeznek. Valószínűleg nem lesz nagy eltérés a mi találataink és a te találataid között.

Nézzük csak:

Kevesebbre számítottál, igaz? Mi is.

Bizony, erre azért már mondhatjuk azt, hogy a bőség zavara, de az általános vélekedés ezek közül csak kettőt tart igazán jónak. Hogy melyeket? Az Albérlet.hu és az Ingatlan.com adatbázisát, ezért a többiek rövidebb bemutatását követően velük külön fogunk majd foglalkozni.

A dobogót ostromlók: van, akire érdemes figyelni

Az albérletet keresők többsége már szinte gondolkodás nélkül az Albérlet.hu-n vagy az Ingatlan.com-on kezd el keresgélni, de azért van még rajtuk kívül is olyan aggregátor oldal, ahol bő a választék, és ahol színvonalas kereső segíti a munkát. A többi közül is kiemelkedik, a Jófogás, ahol a kiadó kategóriában majd’ 16 ezer találat érkezett az országos keresésre, ha pedig Budapestre szűrünk, akkor is bő 6000 hirdetés közül választhatunk. Ebben nemcsak a kiadó lakások vagy házak, hanem az irodák is benne vannak, de ez még így is elég masszív. Itt már azért csak talál az ember magának valót.

Bár mi két nagy oldalt emeltünk ki, a Jófogás magabiztos bronzérmes, és inkább azért maradt ki az Albérlet.hu és az Ingatlan.com küzdelméből, mert a honlap nem csak ingatlanokkal foglalkozik. Ehhez képest kifogástalan a részletes keresője, és valóban több tucat paraméter közül választhatjuk ki a nekünk leginkább megfelelőt.

Az Otthontérképnek szűk négyezres a találati listája Budapestre, cserébe egy kicsit szebb az a kép, amit keresés után kapunk. A legfontosabb tulajdonságok kényelmesebben olvashatók, elegáns a találati oldal, és az ár is jól ki van emelve. Sőt, még az árváltozást is jelölik (piros vagy épp zöld színnel, attól függően, hogy emelkedés vagy csökkenés történt-e). Kifejezetten tetszik az, hogy a legfontosabb paraméterek a keresés után jól áttekinthetők, ez a kisebb oldalaknál nem evidens dolog. Plusz pont még ezek után is, hogy a térképes kereső nagyon fejlett, és az adott régióra, kerületre átlagárat is mutat a rendszer, sőt, még a CSOK támogatás alapján is kereshetünk.

Az Ingatlantájoló adatbázisa országosan alig 6000 kiadó ingatlant tartalmaz, az Otthontérkép után nekünk egy picit nehezebb volt kisilabizálni a lényeget. A releváns információk nincsenek úgy kiemelve (de ez szubjektív dolog, ezt ne hallgassuk el), cserébe a részletes kereső a lényeget tartalmazza, még ha ez kevesebb is, mint a fentebb említett két konkurens esetében.

Kicsi, de nem mindig erős oldalak

Az első igazán kellemetlen élmény az Albérlet-szobatárs.hu volt, amely azonnal lenyűgözött avitt stílusával és az oldalba sűrített tömény információtengerrel, mindezt kellően kis betűmérettel társítva. Nem volt jó érzés itt böngészni, de úgy éreztük, itt nem is ez volt a lényeg, sokkal inkább az, hogy itt lehet kiadó szobát, albérlőt és lakótársat is keresni. A kereső nem annyira fejlett, és a lényegi részhez (ingyenesen) regisztrálni kell.

Folytassuk a sort: a Kiadóalbérlet.hu kapcsán a végtelenségig leegyszerűsített kereső az, ami először eszünkbe jut. Nem mondhatni, hogy nagy a választék sem, hiszen 1600 kiadó ingatlan van az adatbázisban, ami azért nem biztosít nagy merítési lehetőséget.

Az Ingatlanbazár.hu találati listája Budapesten 2600 kiadó albérletet foglal magába, az Ingatlanrobot.hu pedig ennél is szerényebb adatbázissal dolgozik: bő 1200 ingatlannal. Ezek már valóban a kishalak, amikre legfeljebb egyszer érdemes felnézni, hátha talál ott valamit az ember.

Rossz hír és fekete pont: a Felvi albérletkeresője sajnos átmenetileg szünetel, ezért nem tudtunk azt érdemben osztályozni. Néhány hónappal a következő szemeszter indulása előtt azért ez erős negatívum, de ha júliusig beindulnak, akkor még nem olyan vészes a helyzet.

Tucatnál is több aggregátor oldalon választhatjuk ki a számunkra leginkább szimpatikus albérletet.123rf.comTucatnál is több aggregátor oldal áll rendelkezésünkre

Albérlet.hu vs Ingatlan.com

Fogadunk, hogy erre vártál, hiszen végre megtudhatod, melyik oldalon érdemes böngészni, ha megfelelő albérletet keresel. A poént most lőjük le, az indoklást pedig, mint üveggolyót szép lassan megkapod: mind a kettőn.

Az Albérlet.hu és az Ingatlan.com az a két szereplő, amely komoly adatbázissal és felhasználóbarát keresővel rendelkezik, így ott megbízhatóan tudsz keresni.

Ez nem reklám, mi is ezeken az oldalokon kutakodnánk az ideiglenes álomotthonunk után. Gondold csak végig: bármennyire is frankó a Komplexautó oldala, használt autót te is inkább a Használtautó.hu-n keresgélnél. Részint azért, mert előbbin összesen van szűk 3000 hirdetés az oldalon, utóbbin meg majd’ 100 ezer.

Az Albérlet.hu egyik legnagyobb előnye az, hogy csak és kizárólag ezzel a témával foglalkozik, és még az ingatlanokon belül is specializálódik. A keresője áttekinthető, és ahogy lentebb majd látod, bár némiképp elmarad összetettsége az Ingatlan.com-étól, de cserébe csak a lényegre koncentrál. Éppen ezért gyorsan lehet keresni és szűrni, és a releváns találatok mellett ajánlott albérleteket is kapunk a találati listán. Ami nem tetszik, az az, hogy először csak az árat és a címet kapjuk meg, a méret és a szobák száma csak az egy képre történő ráhúzása után jelenik meg. Az adott albérletre kattintva viszont szépen tagolják a fontosabb információkat, bár a görgetős galériában külön klikk nélkül egy picit összefolynak a fotók.

Az Ingatlan.comra is igaz, hogy a kereső rendkívül részletes, bizonyos szempontból még az Albérlet.hu-nál is jobb. Itt aztán tényleg mindenre gondoltak, szinte nincs olyan paraméter, amit így vagy úgy, de ne jelölhetnénk be. A találati listán talán jobban is el lehet különíteni az egyes hirdetéseket, hiszen azok egymás alatt jelennek meg (az Albérlet.hu-n alapból 3 darab egy sorban). Egy adott albérletre kattintva pedig rendkívül szép és elegáns termékoldal jelenik meg, ahol a fotók áttekinthetők, az ár és a legfontosabb információk kiemeltek, sőt, még hitelre is kapunk ajánlatokat. Bár ez albérlet esetében nem releváns, de az Ingatlan.com nemcsak kiadó lakásokkal foglalkozik, szóval jó összehasonlítást kapunk, hogy most akkor venni vagy bérelni érdemes-e ingatlant. Erről amúgy írtunk cikket, merthogy fontos és nehéz kérdés, ami egyre több embert foglalkoztat.

Reméljük, az így kapott információk alapján már te is tudod, hogy hol szeretnél albérletet keresgélni, és hogy melyik honlap az, amelyikre érdemes ellátogatnod.

blogEz is érdekelni fog

/static/assets/xml/label-blog.xml3nolakás